Management van kennis

management van kennis


In tegenstelling tot kennismanagement.


Het belang van een kenniseconomie is veelgehoord in de politiek en de media maar is voor veel organisaties een brug te ver. Van groot belang is om als organisatie stil te staan bij het aspect van bij wie bepaalde informatie, procedures of contacten bijvoorbeeld in het hoofd zitten.

Wat moet je doen bij uitdiensttreding of als iemand kennis voor zich houdt om zo diens positie te verzekeren. Maar ook wat het belang is van een commercieel netwerk dat rondom een bepaalde functionaris is ontstaan. Ook is niet zelden het overzichtsplaatje van bezit van onroerend goed, van activa of contactpersonen van opdrachtgevers in handen van één functionaris. Dan is er bijvoorbeeld ook het Excel-syndroom waarbij een spreadsheet is uitgegroeid tot een heus bedrijfsinformatie-systeem geheel voorzien van wachtwoorden, tabbladverwijzingen en externe bestanden.


In tegenstelling tot het "Al Capone experiment" (wie kan ik hier doodschieten zonder dat je daar iets van merkt) is het niet ongewoon dat als een functionaris niet meer is dat dan een groot gat in de bedrijfsvoering ontstaat.

Voor de zeer grote organisaties zijn daar uitstekende hulpmiddellen en methodieken voor beschikbaar maar dat gaat vaak te ver voor middelgrote of kleine organisaties. Daarom is management van kennis een belangrijk facet van een strategische bedrijfsvoering en is er behoorlijk eenvoudig een basis te leggen om gegevens vast te leggen en dusdanig te structureren dat dit ook informatie wordt.

bddb.

Kleistraat 2 b - 4861 CA  Chaam - info@bddb.nl